Foredrag

Foredrag

Krigsfotografen


Et foredrag hvor Thomas Sjørup fortæller om sit arbejde som fotograf i nogle af verdens farligste brændpunkter. Thomas fortæller åbent og ærligt om sit arbejde i konfliktfyldte områder med udgangspunkt i Krigen i Kosovo.

II 1998-1999 tilbragte Fotograf Thomas Sjørup sammenlagt flere måneder i Kosovo for at dokumentere krigen. De serbiske myndigheder indførte strenge restriktioner,der kun tillod et begrænset antal udenlandske journalister og fotografer at komme ind i regionen.
En af dem var Thomas Sjørup. Han vendte igen og igen tilbage til Kosovo, drevet af en dyb forpligtelse til at prøve at dokumenterer krigens rædsler.
Han var en del af en lille gruppe fotografer, der konsekvent trodsede de farlige forhold, for at kaste lys over krigens realiteter.
Det viser sig i de billeder, han fangede.
Gennem billederne og gennem ordene i den beretning , han fortæller om hverdagen i en krig, giver Thomas et unikt perspektiv på de begivenheder, der udspillede sig i Kosovo i disse år. Ikke alene dokumenterer hans fotografier den fysiske ødelæggelse og menneskelig lidelse, men de formidler også modstandskraften og styrken hos de mennesker, der er fanget midt i konflikten. Hans billeder fanger ikke kun essensen af en bestemt tid og et bestemt sted, men tjener også som en påmindelse om krigens omkostninger.
Thomas fortæller ærligt om de ar han selv har fået på sjælen og om de etiske dillemaer han har stået overfor undervejs.


(Ca.120 min.; 3500 kr. + transport; der skal være en projektor og et lærred til rådighed)

Efterskole / udskolingsforedrag


Foredraget åbner konkrete muligheder for tværfagligt arbejde og det er samtidig eksamens-og prøverelevant på den må de, at man som lærer kan vælge at bruge foredraget som afsæt i flere forskellige fag, fx dansk og idræt.

For dansklærerne er det muligt at bruge foredraget som eksamensopgivelse, og det kan

kombineres med både de smalle samt de brede fordybelsesområder indenfor danskfaget.

De smalle fordybelsesområder kunne fx være pressefoto og foredrag, hvor de brede områder kunne være temaer som fx ’modsætninger mødes’, elite- og konkurrencesport eller sundhed,sorg/ulykke, krig eller livet på kanten, danske kunstnere og profiler, danske portrætter fra elevernes egen levetid, ungdom og identitet, håb og drømme m.fl. Der er mange muligheder.


Har dette vakt din interesse kan du kontakte mig på

telefon: +45 42948594
Eller mail. info@sjoerup.com


Prisen for et foredrag er 3.500 kr.
plus transport.


Det skriver de om foredraget.


De Danske Garderforeninger


Aftenens foredragsholder fotograf Thomas Sjørup, som tidligere har været udsendt til nogle af verdenens farlilgste brændpunkter, holdt et billedforedrag med titlen "krigsfotografen". Her fortalte han om sit arbejde som krigsfotograf i konfliktfyldte områder igennem tre årtier, hvor han dækkede krigene på Balkan, krigshærgede områder i Afrika samt jagten på Osama Bin Laden i Pakistan efter terrorangrebet i 2001 på World Trade center i New York.
De 56 deltagere til arrangementet fik et åbenhjertigt og ærligt indblik i Thomas Sjørups job og liv, under farlige forhold i konfliktfyldte områder.Thomas Sjørups foredrag om pressefotos på Hårslev EfterskoleThomas Sjørups foredrag om pressefotos på Hårslev Efterskole var for 2. år i træk en stor succes

”Thomas tog os med på en rejse af overraskelser og spænding, hvor man som publikum kom rundt i hele følelsesregistret. Thomas løftede teorien bag pressefotos til et højere niveau og brugte hele sin person i foredraget omkring sin profession.

Det var lærerigt at høre om Thomas’ mange oplevelser som pressefotograf rundt omkring i verden. At høre om Thomas’ tilstedeværelse i diverse krige var både fængslende og nervepirrende, og hans tætte relation til bokseren Mikkel Kessler var rørende, tankevækkende og gjorde stort indtryk på publikum.

Eleverne fortæller efterfølgende, at de har fået en større forståelse af livet som pressefotograf og også af selve pressefoto som genre i danskfaget.”


– Jeanette Højgård, dansklærer på Hårslev Efterskole